Det finns en hel del att tänka på om du har bestämt dig för att köpa båt. Inte minst måste du förbereda dig noggrant och ta ställning till en rad viktiga frågor. Vilken typ av båt är du intresserad av och ska du köpa den av en privatperson eller en båtfirma?
Först och främst ska du fundera på vilka behov du har och därefter ta ställning till vad du ska använda båten till. Ska du ha en motorbåt eller en enklare fiskebåt eller rent av en yacht? När du ska köpa båt ska du ladda ner ett köpekontrakt från svenskasjo.se. Där kan du också läsa mer om hur du bäst går tillväga när du ska köpa eller sälja en fritidsbåt.
Ha koll på köpeavtal och garantier
Kunskap är makt och det är lika sant vare sig du köper en bil, båt eller motorcykel. Eftersom det inte finns krav på skriftliga avtal vid båtköp är det extra viktigt att du som köpare upprättar ett skriftligt köpeavtal där följande information ingår:
- Båtens nuvarande skick
- Tillverkningsår
- Båtmodell
- Eventuella tillbehör
- Kontaktinformation
Det är särskilt viktigt att du som köpare även ser till att kolla upp att båten inte har varit involverad i någon typ av olycka samt att den inte är stulen. Detta kan du kolla upp via polisen som kan se om det finns en eventuell stöldanmälan. Du ska även ta ställning till om priset är rimligt i förhållande till båtens skick. Som köpare måste du se till att båten är sjöduglig samtidigt som plånboken håller tätt. Det finns en del omkringkostnader att tänka på som till exempel båtplats och försäkringar.
Köpa av båtfirma eller privatperson?
Det kanske inte spelar dig någon roll vem du köper av, men det kan vara värt att fundera över vad som faktiskt är smartast. Om du köper båten av en båtfirma har du alla köpehandlingar och kontrakt klara från början. Du får också en tydlig bild av ägarhistorik, besiktningar och service. Om du däremot väljer att köpa båten av en privatperson måste du själv se till att alla papper är i ordning, vilket ställer större krav på dig om något mot förmodan skulle gå snett. Du kan bara reklamera om du har ett köpekontrakt.
Vidare måste du också se till att du antingen besiktigar båten på egen hand eller har med dig någon som är kunnig inom området. En besiktningsman bör ta en titt på båten och föra protokoll. Kända fel kan nämligen inverka på priset. Sist men inte minst har det också stor betydelse om båten har inspekterats på land eller i vattnet. Det är med andra ord bättre för dig som köpare att köpa båt när den ligger i vattnet, istället för uppdragen på land under vinterhalvåret. Att kunna testköra båtmotorn i vattnet är alltid att föredra. Tänk också på att inkludera priset och hur betalningen har skett i ditt skriftliga avtal. Det kan vara frestande att bara skaka hand och lita på säljaren, men det är sällan en god idé i det långa loppet.